Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

ΔΕΚΤΗ ΑΙΤΗΣΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΕΠΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΝΟΜΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΩΣ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΦΕΣΗΣ


Με την υπ’ αριθμ. 807/2015 απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών, έγινε δεκτή η από 16-02-2015 και με αριθ. κατάθεσης 926/2015 αίτηση της αιτούσας και πέτυχε την αναστολή της εκτέλεσης της υπ’ αριθμ. 5581/2014 απόφασης περί αφαίρεσης νομής κινητού και συγκεκριμένα του αυτοκινήτου της, έως την συζήτηση της έφεσής της επί της απόφασης των ασφαλιστικών μέτρων.
Ειδικότερα, η αιτούσα ζητεί να ανασταλεί η εκτέλεση της 5581/14 οριστικής απόφασης αυτού του Δικαστηρίου, η οποία έχει εκδοθεί  σύμφωνα με τη διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων νομής μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση επί της εφέσεως που έχει ασκηθεί νομότυπα και εμπρόθεσμα.
Η αιτούσα είχε λάβει από την Τράπεζα Credicom ένα δάνειο ύψους 10.697 ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η αγορά από αυτήν ενός αυτοκινήτου μάρκας HYUNDAI. Πράγματι η αιτούσα απέκτησε το αυτοκίνητο και πλήρωνε κανονικά τις ορισθείσες δόσεις έως και τον Φεβρουάριο 2012, οπότε και περιήλθε σε μεγάλη οικονομική αδυναμία. Οι λόγοι της οικονομικής αδυναμίας της ήταν η ανεργία της ιδίας, η ύφεση στα οικονομικά του συζύγου και η επελθούσα διάσταση μεταξύ τους λόγω των πολλών προβλημάτων και τα πολλά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει το ένα παιδί της, το οποίο είναι παραπληγικό με 80% ποσοστό αναπηρίας. Όλη αυτή η κατάσταση την επιβάρυνε πολύ τόσο οικονομικά όσο και ψυχολογικά, και αδυνατώντας να είναι συνεπής σε όλες τις υποχρεώσεις της, προσπαθούσε και έδινε περιοδικά ένα ποσό ως έναντι για να καλύπτει κατά ένα μέρος την οφειλή της. Η Τράπεζα Credicom κατήγγειλε τη σύμβαση και υπέβαλλε αίτηση και αγωγή αφαίρεσης νομής κινητού, τις οποίες και έχασε. Συγκεκριμένα, με την υπ΄ αριθμ. 4981/2014 απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών, απορρίφθηκε η αγωγή της τράπεζας.
Ωστόσο, η Τράπεζα επανήλθε με νέα αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, την οποία και δίκασε ερήμην της καθ’ης η αίτηση και το δικαστήριο εξέδωσε την υπ’ αριθμ. 5581/2014 απόφαση, με την οποία υποχρεώνει την καθ’ης να αποδώσει την νομή του αυτοκινήτου στην Τράπεζα. Επί της απόφασης αυτής ασκήθηκε η από 16/2/2015 έφεση ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία προσδιορίστηκε να συζητηθεί στις 20/11/2018, και επίσης η από 16/2/2015 αίτηση για αναστολή εκτέλεσης της απόφασης για την απόδοση του αυτοκινήτου. Η αίτηση αυτή έγινε δεκτή και το Ειρηνοδικείο Αθηνών διέταξε την αναστολή της εκτέλεσης της 5581/2014 οριστικής απόφασης που εκδόθηκε κατά τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων νομής εωσότου εκδοθεί οριστική απόφαση από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών επί της από 16-02-2015 εφέσεως της αιτούσας και υπό τον όρο να συζητηθεί η έφεση την δικάσιμο που έχει οριστεί.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση: Από την εκτίμηση των ενόρκων καταθέσεων των μαρτύρων που εξετάστηκαν στο ακροατήριο, και των εγγράφων που οι διάδικοι προσκομίζουν πιθανολογείται η τυπική και ουσιαστική βασιμότητα ενός τουλάχιστον από τους λόγους της έφεσης, κατά της υπ΄ αριθμ. 5581/14 απόφασης δυνάμει της οποίας υποχρεώθηκε η αιτούσα να αποδώσει στην καθ’ ης τη νομή του περιγραφομένου στην απόφαση αυτοκινήτου. Ειδικότερα πιθανολογείται ότι θα ευδοκιμήσει ο λόγος ότι η αίτηση επί της οποίας εκδόθηκε η εκκαλούμενη απόφαση ήταν μη νόμιμη ενόψει του ότι με την καταβολή του τιμήματος με το ληφθέν δάνειο επήλθε αυτοδικαίως η οριστική μεταβίβαση της νομής και κυριότητας του αυτοκινήτου στην αγοράστρια αιτούσα και δεν υφίσταται νομικό έρεισμα για τη μεταβίβαση της νομής και κυριότητας του αυτοκινήτου στην αγοράστρια – αιτούσα και δεν υφίσταται νομικό έρεισμα για τη μεταβίβαση από την πωλήτρια προς την Τράπεζα της νομής του αυτοκινήτου ή για την εκχώρηση δικαιώματος που δεν εκέκτητο εκ της πωλήσεως, όπως το διαπλαστικό δικαίωμα υπαναχωρήσεως από τη σύμβαση πωλήσεως  που αποτελεί προϋπόθεση για την ανατροπή των αποτελεσμάτων της σύμβασης πωλήσεως και την αναζήτηση της νομής.
Επομένως εφόσον πιθανολογείται η ευδοκίμηση της έφεσης, πρέπει να γίνει δεκτή η υπό κρίση αίτηση ως κατ’ ουσίαν βάσιμη και να επιβληθούν σε βάρος της αιτούσας τα δικαστικά έξοδα της καθ’ ης.
Για τους λόγους αυτούς, το Δικαστήριο δέχεται την αίτηση.
Αναστέλλει την εκτέλεση της 5581/2014 οριστικής απόφασης αυτού του Δικαστηρίου που εκδόθηκε κατά τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων νομής εωσότου εκδοθεί οριστική απόφαση από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών επί της από 16-02-2015 εφέσεως της αιτούσας και υπό τον όρο να συζητηθεί η έφεση την δικάσιμο που έχει οριστεί.