Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΣΦΡΑΓΙΣΗΣ






 

  1. Νομικό Πλαίσιο

Η αποσφράγιση ρυθμίζεται από τα άρθρα 831επ. Κ.Πολ.Δ.

  1. Έννοια –Στοιχεία

Η αποσφράγιση είναι το εκ νέου άνοιγμα ορισμένου χώρου που έχει κλειστεί με σφράγιση , έτσι ώστε να μην εμποδίζεται στο εφεξής η πρόσβασή του σο εσωτερικό του. Αντιδιαστέλλεται η έννοια της αποσφράγισης κατά την εκούσια δικαιοδοσία από αυτή του άρθρου 737 ΚΠολΔ, όπου με τον ίδιο όρο νοείται η υλική αποδέσμευση περιουσιακού αντικειμένου , που ε/ίχε σφραγισθεί , με σκοπό την εξασφάλιση της μελλοντικής αναγκαστικής εκτέλεσης απαίτησης , που δεν ήταν εξοπλισμένη με εκτελεστικό τίτλο.

Αν η διατήρηση της σφράγισης δεν ήταν αναγκαία ή πρόκειται να γίνει απογραφή , ο ειρηνοδίκης που διέταξε τη σφράγιση , με αίτηση οποιουδήποτε έχει έννομο συμφέρον ή και αυτεπαγγέλτως , διατάζει την αποσφράγιση. Αποσφράγιση και επανασφράγιση μπορεί να διαταχθεί και για να αποτραπεί ο κίνδυνος ή για άλλο σπουδαίο λόγο. Ο ειρηνοδίκης κατά τη δικάσιμο που ο ίδιος ορίζει είναι υποχρεωμένος να διατάξει την κλήτευση εκείνου που ζήτησε τη σφράγιση , όπως και εκείνων που παραβρέθηκαν κατά την ενέργειά της, και αν η σφράγιση έγινε σε περιουσιακό στοιχείο κληρονομίας , μπορεί να διατάξει κλήτευση εκείνων που πιθανολογείται ότι είναι κληρονόμοι, καταπιστευματοδόχοι , κληροδόχοι και εκτελεστές διαθήκης(άρθρο 831 ΚπολΔ).

  1. Η αίτηση

Η σχετική διαδικασία αποσφράγισης μπορεί να τεθεί σε κίνηση είτε με αίτηση οποιουδήποτε έχει έννομο συμφέρον ή και αυτεπάγγελτα από τον Ειρηνοδίκη , ο οποίος μόλις πληροφορηθεί το γεγονός έχει υπηρεσιακό καθήκον να κινήσει αυτεπάγγελτα τη διαδικασία και να διατάξει την αποσφράγιση.

Με την αίτηση αποσφραγίσεως μπορεί να σωρευθεί και αίτηση απογραφής αυτοτελώς.

Η αποσφράγιση σαν ασφαλιστικό μέτρο: Νομιμοποιούνται για την αίτηση τα ιδια πρόσωπα που ήταν διάδικοι και στη δίκη για τη σφράγιση. Αρμόδιο δικαστήριο καθ’ύλην και κατά τόπον είναι το μονομελές πρωτοδικείο, εκτός αν εκκρεμεί η για την ασφαλιστέα αξίωση αγωγή στο πολυμελές πρωτοδικείο οπότε κατά τη συζήτηση αυτής αρμοδιότητα έχει και πολυμελές πρωτοδικείο ως δικαστήριο της κύρια δίκης. Εκδικάζεται σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις που ρυθμίζουν τα ασφαλιστικά μέτρα(686-691ΚπΟΛΔ)

                              

  1.   Η απόφαση

Η διαταγή του ειρηνοδίκη για την αποσφράγιση δεν μπορεί να προσβληθεί με ένδικα μέσα ή τριτανακοπή. Ανακαλείται όμως μεταγενέστερα ακόμη και αυτεπάγγελτα από τον ίδιο τον ειρηνοδίκη που την εξέδωσε αν αντιληφθεί μεταγενέστερα ότι η διαταγή του δεν ήταν νόμιμη.  

            Με την αποσφράγιση, συχνά μπορεί να διατάσσεται να γίνει και απογραφή. Η απογραφή ρυθμίζεται από τα άρθρα 737-738 ΚΠολΔ, και 831επ. ΚπολΔ. Στη ρύθμιση του άρθρου 832 παρ 1.ΚΠοΛΔ « Αν η αποσφράγιση διατάσσεται για να γίνει απογραφή , ο ειρηνοδίκης , με την απόφασή του, ορίζει συμβολαιογράφο και πραγματογνώμονες , κατά το άρθρο 838 παρ 2 εως 4» προβλέπεται η απογραφή ως μέτρο παρεπόμενο της σφράγισης και αποσφράγισης.

Το άρθρο 838 ΚΠολΔ ρυθμίζει την απογραφή ως αυτοτελές ρυθμιστικό μέτρο της εκούσιας δικαιοδοσίας. Ο ειρηνοδίκης με αίτηση οπουδήποτε έχει έννομο συμφέρον ή και αυτεπαγγέλτως μπορεί να διατάξει να γίνει απογραφή πραγμάτων για να αποτραπεί ο κίνδυνος. Αρμόδιος είναι ο ειρηνοδίκης της περιφέρειας όπου βρίσκονται τα πράγματα. Η απογραφή γίνεται από συμβολαιογράφο ο οποίος ορίζεται με την απόφαση που τη διατάζει. Αν κωλύεται ο συμβολαιογράφος την απογραφή ενεργεί ο νόμιμος αναπληρωτής του. Ο ειρηνοδίκης που διατάζει την απογραφή ορίζει και δύο πραγματογνώμονες για να εκτιμήσουν τα αντικείμενα τα οποία θα απογραφούν. Αν οι διάδικοι που είναι παρόντες στη συζήτηση υποδείξουν από κοινού συμβολαιογράφο και πραγματογνώμονες, ο ειρηνοδίκης ορίζει αυτούς που υποδείχθηκαν, εκτός αν συντρέχουν σοβαροί λόγοι να μην οριστούν αυτοί.

Η απογραφή της κληρονομιάς είναι δικαστική απογραφή. Φέρει χαρακτήρα ρυθμιστικού μέτρου , το οποίο λαμβάνεται κατά τις διατάξεις της εκούσιας δικαιοδοσίας και κατά το άρθρο 838ΚΠολΔ χωρίς να απαιτείται η συνδρομή του όρου της αποτροπής κινδύνου. Δεν υπάγονται στη ρύθμιση της 838 ΚΠολΔ η απγραφή που συντάσσεται σε περίπτωση σχολάζουσας κληρονομίας και όταν πρόκειται για απογραφή της πτωχευτικής περιουσίας.

Η κάθε διαφορά ή δυσχέρεια που προκύπτει κατά τη σφράγιση , την αποσφράγιση, ή την απογραφή δικάζεται από τον ειρηνοδίκη που τις διέταξε. Ο συμβολαιογράφος , ο υπάλληλος της γραμματείας , ο διοικητής του σταθμού χωροφυλακής ή ο πρόεδρος της κοινότητας που ενεργεί τη σφράγιση , την αποσφράγιση και την απογραφή,αποφασίζει προσωρινά για τις διαφορές , ή δυσχέρειες που παρουσιάζονται κατά την διενέργειά τους και η απόφασή του καταχωρίζεται στην έκθεση και ακετελείται αμέσως. Οποιοσδήποτε έχει έννομο συμφέρον μπορεί να ζητήσει από τον ειρηνοδίκη να ανακαλέσει την απόφαση αυτή και να επαναφέρει τα πράγματα στην προηγούμενη κατάσταση. Οι αποφάσεις που εκδίδονται έχουν προσωρινή ισχύ , δεν επηρεάζουν την κύρια υπόθεση και το δικαστήριο που είναι αρμόδιο να διατάξει ασφαλιστικά μέτρα μπορεί να τις τροποποιήσει ή να τις ανακαλέσει(άρθρο 841 ΚΠολΔ).

Η διαταγή που εκδίδει εκείνος που διενεργεί τη σφράγιση, αποσφράγιση , απογραφή είναι εκτελεστός τίτλος και είναι ανακλητής από τον ειρηνοδίκη που είχε διατάξει το σχετικό ρυθμιστικό μέτρο όχι όμως αυτεπαγγέλτως αλλά μετά από αίτηση αυτού που είχε έννομο συμφέρον. Η εκδίκαση της σχετικής ανακλητικής αίτησης έχει το χαρακτήρα ασφαλιστικού μέτρου και ειδικότερα προσωρινής ρυθμιστικής κατάστασης.

 

Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού καλέστε μας στο δικηγορικό γραφείο και μιλήστε με εξειδικευμένο δικηγόρο στο τηλέφωνο 2292027360.

Ετικέτες ,