Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΤΕΚΝΟΥ ΓΕΝΝΗΜΕΝΟΥ ΕΚΤΟΣ ΓΑΜΟΥ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ

Σύμφωνα με το άρθρο 1463 ΑΚ, η συγγένεια του προσώπου με την μητέρα του και τους συγγενείς της συνάγεται από την γέννηση. Η συγγένεια με τον πατέρα και τους συγγενείς του συνάγεται από το γάμο του της μητέρας με τον πατέρα ή ιδρύεται με την αναγνώριση, εκούσια ή δικαστική.
Ο πατέρας μπορεί να αναγνωρίσει ως δικό του το τέκνο που γεννήθηκε χωρίς γάμο, εφόσον συναινεί σε αυτό και η μητέρα. Αν η μητέρα έχει πεθάνει ή δεν έχει δικαιοπρακτική ικανότητα, η αναγνώριση γίνεται με μόνη την δήλωση του πατέρα.
Η αναγνώριση από τον πατέρα ή τους γονείς του γίνεται με δήλωση ενώπιον συμβολαιογράφου ή με διαθήκη. Η συναίνεση της μητέρας παρέχεται με δήλωση ενώπιον συμβολαιογράφου. Οι δηλώσεις της αναγνώρισης και της συναίνεσης γίνονται αυτοπροσώπως και χωρίς αίρεση ή προθεσμία. Ανάκληση αυτών των δηλώσεων είναι ανίσχυρη.
Σε περίπτωση αναγνώρισης, εκούσιας ή δικαστικής, αν ο νόμος δεν ορίζει διαφορετικά, επέρχεται πλήρης εξομοίωση του τέκνου που γεννιέται εκτός γάμου με αυτά εντός γάμου απέναντι στους δυο γονείς και στους συγγενείς τους. Δημιουργείται έτσι πλήρης συγγενικός δεσμός μεταξύ του πατέρα και των συγγενών του με το αναγνωρισμένο παιδί, γεννιέται το κληρονομικό του δικαίωμα, και δημιουργούνται αμοιβαία υποχρεώσεις και δικαιώματα μεταξύ του πατέρα και του παιδιού. Η μόνη παρέκκλιση είναι το ζήτημα της ρύθμισης του επωνύμου (ΑΚ 1506) και της γονικής μέριμνας, η οποία με βάση το άρθρο 1515 ΑΚ ανήκει κατά κύριο λόγο στη μητέρα.
Τα αποτελέσματα της αναγνώρισης ενεργούν αναδρομικά από το χρόνο γέννησης του τέκνου. Συνεπώς, αυτό αποκτά αναδρομικά δικαίωμα διατροφής και κληρονομικό δικαίωμα. Ενόψει των διατάξεων των άρθρων 1479 και 1484 ΑΚ, αντίστοιχη κοινή υποχρέωση διατροφής του χωρίς γάμο γεννηθέντος τέκνου τους έχουν, τόσο η μητέρα και ο εκουσίως ή δικαστικώς αναγνωρισθείς ως φυσικός τους πατέρας.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, σύμφωνα με το άρθρο 1486 ΑΚ, το ανήλικο τέκνο ακόμα και αν έχει περιουσία, έχει δικαίωμα διατροφής από τους γονείς του, εφόσον τα εισοδήματα της περιουσίας του ή το προϊόν της εργασίας του δεν επαρκούν για την διατροφή του. Το μέτρο της διατροφής προσδιορίζεται με βάσει τις ανάγκες του τέκνου, όπως αυτές προκύπτουν από τις συνθήκες της ζωής του (ανάλογη διατροφή). Η διατροφή περιλαμβάνει όλα όσα είναι αναγκαία για την συντήρηση του τέκνου και επί πλέον τα έξοδα για την ανατροφή, καθώς και την επαγγελματική και εν γένει εκπαίδευση του.

Ειδικότερα, για το ορισμένο της αγωγής διατροφής, την οποία ασκεί η μητέρα του γεννημένου εκτός γάμου ανήλικου τέκνου της, ως ασκούσα την επιμέλεια αυτού, απαιτείται να εκτίθεται στο δικόγραφο της αγωγής, η έλλειψη εισοδημάτων του ανηλίκου και η αδυναμία του να εργασθεί, τα περιουσιακά στοιχεία του εναγομένου γονέα του, οι ανάγκες αυτού που είναι προσδιοριστικές του ύψους της καταβλητέας διατροφής, και το αιτούμενο, για όλες αυτές τις ανάγκες του, συνολικό ύψος της δαπάνης που αποτελεί την ανάλογη διατροφή, χωρίς να απαιτείται να προσδιορίζεται στο δικόγραφο με ακρίβεια και το απαραίτητο για την κάλυψη κάθε επιμέρους ανάγκης του χρηματικό ποσό. Η διατροφή προκαταβάλλεται σε χρήμα κάθε μήνα, ενώ αν συντρέχουν ειδικοί λόγοι, το Δικαστήριο μπορεί να επιτρέψει την καταβολή με άλλον τρόπο, όπως σε είδος (π.χ. παροχή στέγης).