Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Υπερχρεωμένα Νοικοκυριά και προστασία ακίνητης περιουσίας



Ο νόμος 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (Νόμος «Κατσέλη») δεν είναι ‘δίχως παγίδες’, καθώς προβλέπει, στο άρθρο 9, διαδικασία εκποίησης της ακίνητης περιουσίας του αιτούντος, ως μία εκ των δυνατοτήτων ρύθμισης για την μερική αποπληρωμή των οφειλών.
Αυτό σημαίνει ότι αν ο αιτών διαθέτει ακίνητο, αυτό μπορεί να βγει σε πλειστηριασμό, με σκοπό την ικανοποίηση των δανειστών. Για να αποφευχθεί η εκποίηση, ο αιτών μπορεί να ζητήσει την εξαίρεση ενός ακινήτου, της κύριας κατοικίας του, εφόσον αυτό δεν ξεπερνά σε έκταση το όριο του αφορολογήτου προσαυξημένο κατά πενήντα τοις εκατό και με την προϋπόθεση καταβολής, σε μηνιαίες έντοκες δόσεις, σε βάθος 20ετίας, ποσού που φτάνει το 85% της αξίας του ακινήτου.
Πρέπει να τονιστεί ότι πράξεις εκτέλεσης κατά της περιουσίας του αιτούντος δεν αναστέλλονται αυτοδίκαια με την κατάθεση της Αίτησης στο Ειρηνοδικείο. Ωστόσο, ο αιτών μπορεί να τις σταματήσει με άσκηση ασφαλιστικών μέτρων.
Εξάλλου, ο αιτών μπορεί να προστατέψει προσωρινά την περιουσία του με τη χορήγηση Προσωρινής Διαταγής, κατά το άρθρο 781 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, σε συνδυασμό με το άρθρο 4 παρ. 3 εδ.β’ Ν. 3869/2010, όπως αυτό προστέθηκε με το άρθρο 85 Ν. 3996/2011. Η Προσωρινή Διαταγή χορηγείται από τον Ειρηνοδίκη, κατ’ αρχήν με ξεχωριστή συζήτηση, ή , κατά την κρίση του Ειρηνοδίκη, με την πράξη κατάθεσης της Αίτησης, και ισοδυναμεί ουσιαστικά με δικαστική απόφαση, η οποία απαγορεύει μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της Αίτησης την έναρξη ή τη συνέχιση οποιασδήποτε πράξης εκτέλεσης κατά της περιουσίας του αιτούντος.


                                                                         ΙΩΑΝΝΑ Ν. ΚΟΥΛΟΥΒΡΑΚΗ

                                                           

                                                    Δημ. στην εφημερίδα "Εξ Ανατολής", τ. Απριλίου 2013

Ετικέτες