Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

Με την υπ’ αριθμ. 296/2017 απόφαση Ειρηνοδικείου Λαυρίου έγινε δεκτή η αίτηση της Ε.Α. με πρώην εμπορική ιδιότητα για συνολικές οφειλές ύψους 570.500,05 ευρώ κάνοντας κούρεμα 96% !!!!

Η αιτούσα από το έτος 1998 διατηρούσε οικογενειακή επιχείρηση παροχής γευμάτων – ψητοπωλείο – σουβλατζίδικο- στο Λαγονήσι Αττικής επί της λεωφόρου Καλυβίων υπό μορφή ομόρρυθμης εταιρείας και βοηθείτο από τη θυγατέρα και τον πρώην σύζυγό της Η.Γ.  Μετά τον χωρισμό από τον σύζυγό της και την αποχώρηση της θυγατέρας της στο εξωτερικό έπαυσε την εμπορία της στις 30/12/2010, συνεπώς η αιτούσα ως μη έμπορος και στερούμενη πτωχευτικής ικανότητας κατά το χρόνο κατάθεσης της αίτησης, αφού από το χρόνο παύσης των εργασιών της έχει ήδη παρέλθει και η διετής προθεσμία για κήρυξη της σε πτώχευση, νόμιμα ζητά την υπαγωγή της στις ρυθμίσεις του Ν. 3869/2010 και η σχετική ένσταση των καθ’ ων πρέπει να απορριφθεί.
Από την αποδεικτική διαδικασία, την κατάθεση της αιτούσας στο ακροατήριο, τα έγγραφα που επικαλέσθηκαν και προσκόμισαν οι διάδικοι, τα πραγματικά περιστατικά που συνομολόγησαν,  μετά από συνεκτίμηση των αποδεικτικών στοιχείων αποδείχθηκε κατά την κρίση του δικαστηρίου ότι: η αιτούσα είναι ηλικίας 58 ετών (γεν. το έτος 1959) και από το έτος 2011 είναι άνεργη , αφότου έκλεισε το κατάστημα – ψητοπωλείο- που διατηρούσε ως οικογενειακή επιχείρηση στο Λαγονήσι στη Λεωφ. Καλυβίων. Κατά το φορολογικό έτος 2015 βρήκε μισθωτή εργασία και αποκόμισε ετήσιο εισόδημα 4.449,75 ευρώ , όμως όπως προκύπτει από το δελτίο ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, που προσκομίζει, είναι πάλι άνεργη και στερείται εισοδήματος. Φιλοξενείται από τη μητέρα της και οι δαπάνες διαβίωσης της καλύπτονται από τη σύνταξη αυτής.
Σε χρόνο προγενέστερο πλέον του ενός έτους πριν από την κατάθεση της αίτησης η αιτούσα είχε συνάψει με τις καθ’ ων δανειακές συμβάσεις, οι οφειλές της έχουν ήδη καταστεί ληξιπρόθεσμες και οφείλει αναλυτικά: 1) στην Εθνική Τράπεζα συνολικά 297.091,59 ευρώ  ( 3 δάνεια και 1 κάρτα) , 2) στην Τράπεζα Eurobank συνολικά 13.998,79 ευρώ (4 δάνεια), 3) στο ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ 6.030,52 ευρώ από πιστωτική κάρτα , 4) στην ATTICA BANK 5.973,41 ευρώ από δάνειο , 5) στην ALFA BANK  συνολικά 247.405,74 ευρώ από 6 δανειακές συμβάσεις εκ των οποίων στις 3 εξ αυτών ως εγγυήτρια.
Το συνολικό χρέος της αιτούσας προς τους καθ’ ων είναι 570.500,05 ευρώ. Στο ποσό αυτοί μετέχουν οι απαιτήσεις της Εθνικής Τράπεζας κατά ποσοστό 52%, της Τράπεζας Eurobank κατά 2,5 %, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κατά 1% , της ATTICA BANK  κατά  1% και ALFA BANK κατά 43,5 %.
Εξ αιτίας της έλλειψης εισοδήματος η αιτούσα έχει περιέλθει σε κατάσταση αδυναμίας αποπληρωμής των οφειλών της προς τους καθ’ων , και η αδυναμία της εκτιμάται ότι είναι μόνιμη λόγω της ηλικίας της και του υψηλού ποσοστού ανεργίας που υπάρχει, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα της να αποκομίσει στον μέλλον εισόδημα κατά πολύ κατώτερο για διαβίωση της στο όριο της φτώχειας. Συνεπώς η αιτούσα πληροί τις προϋποθέσεις της ρύθμισης της παρ. 5 του άρθρου 8 του Ν. 3869/10 για μη καταβολή δόσεων έναντι των οφειλών της για χρονικό διάστημα τριών ετών και μετά την παρέλευση αυτού του χρόνου ν’ απαλλαγεί από το υπόλοιπο του χρέους της προς τους καθ’ ων. Επειδή όμως ο σκοπός του νόμου δεν είναι η απαλλαγή του υπερχρεωμένου από τις οφειλές του χωρίς οι πιστωτές του να λάβουν ότι είναι δυνατόν να τους καταβληθεί από την περιουσία του, και επειδή η αιτούσα διαθέτει την ακίνητη περιουσία που αναφέρει στην αίτηση , πρέπει η περιουσία της να εκποιηθεί και το τίμημα ν’ αποδοθεί στους πιστωτές της καθ’ ων η αίτηση , επιμεριζόμενο σ’ αυτούς κατά το ποσοστό συμμετοχής της απαίτησης εκάστου στο συνολικό χρέος. Γι αυτό πρέπει κατ’ εφαρμογή της ρύθμισης του άρθρου 9 παρ.1 του Ν. 3869/2010 να ορισθεί εκκαθαριστής, ο οποίος να προβεί σε εκποίηση κάθε κινητής και  ακίνητης περιουσίας της αιτούσας, όπως αυτή αναλυτικά αναφέρεται στην αίτηση.
Η αιτούσα ζητά να εξαιρεθεί από εκποίηση η κύρια κατοικία της, όπως έχει δικαίωμα σύμφωνα με τη ρύθμιση του άρθρου 9 παρ. 2 του Ν. 3869/2010. Ως ακίνητο εξαιρετέο από εκποίηση ζητά να είναι παλαιά οικία επιφάνειας 45 τμ, που βρίσκεται στην Κέρκυρα στον Οικισμό Γιαννάδων του Δήμου Παρελίων , όπου δεν κατοικεί και σύμφωνα με την κατάθεση της είναι αποθήκη , αλλά το ακίνητο αυτό δύναται να χρησιμεύσει στο μέλλον ως κατοικία της. Επειδή το συνολικό χρέος της αιτούσας είναι πολύ μεγάλο (570.500 ευρώ), και το εν λόγω ακίνητο δεν χρησιμοποιεί η αιτούσα ως κατοικία της, αλλά συγκατοικεί με τη μητέρα της σε μισθωμένη οικία, η μητέρα της δε είναι ιδιοκτήτρια και έτερου ακινήτου, εκτιμάται ότι η αιτούσα ασκεί το δικαίωμα της από το άρθρο 9 παρ. 2 καταχρηστικά, συνεπώς κατ’ εφαρμογή του άρθρου 281 ΑΚ, πρέπει το αίτημα της ν’ απορριφθεί.
Μετά απ’ αυτά , το δικαστήριο έκρινε ότι η αίτηση πρέπει να γίνει εν μέρει δεκτή, και ειδικότερα, όρισε τριετή περίοδο αποπληρωμής των οφειλών της αιτούσας με μηδενικές καταβολές στους καθ’ων και επίσης όρισε εκκαθαριστή ώστε να επιμεληθεί για την πώληση της περιουσίας της αιτούσας και στη συνέχεια ν’ αποδώσει στους καθ’ων το τίμημα κατά το ποσοστό συμμετοχής της απαίτησης εκάστου στο συνολικό χρέος.
  

                

Ετικέτες , ,