Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΕΓΓΡΑΦΗ «ΑΓΝΩΣΤΟΥ» ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ: ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ

 



Ένα ζήτημα που αφορά χιλιάδες ιδιοκτήτες και οι οποίοι ενδεχομένως να μην το γνωρίζουν καν, είναι αυτό των ανακριβών πρώτων εγγραφών του Κτηματολογίου, και ειδικότερα η περίπτωση στην οποία κάποια ιδιοκτησία έχει εσφαλμένα αναγραφεί στο Κτηματολόγιο ως «αγνώστου ιδιοκτήτη».

Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 9 παρ. 1 του Ν. 2664/1998, ακίνητα που δεν έχουν εγγραφεί ως ανήκοντα σε ορισμένο πρόσωπο και φέρονται στα κτηματολογικά βιβλία ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» - συνήθως αυτά θα είναι ακίνητα για τα οποία δεν υποβλήθηκε δήλωση ιδιοκτησίας κατά το στάδιο της κτηματογράφησης -  θεωρείται ότι ανήκουν στην κυριότητα του Δημοσίου μόλις καταστεί οριστική η πρώτη εγγραφή επί συγκεκριμένου ακινήτου για το οποίο δεν έχει υποβληθεί δήλωση κυριότητας.

Στην περίπτωση αυτή, μπορεί να ζητηθεί η διόρθωση της ανακριβούς αυτής εγγραφής με αίτηση, η οποία εκδικάζεται κατά την εκουσία δικαιοδοσία ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου της τοποθεσίας του ακινήτου. Το αίτημα της αίτησης διόρθωσης είναι α) η αναγνώριση  του δικαιώματος κυριότητας στο υπό κρίση ακίνητο, και β) η διόρθωση της ανακριβούς πρώτης εγγραφής του οικείου Κτηματολογικού Φύλλου του σχετικού Βιβλίου του Κτηματολογικού Γραφείου της τοποθεσίας του ακινήτου. Η αίτηση αυτή είναι υποχρεωτικό, επί ποινή απαραδέκτου, να κοινοποιηθεί εντός 20 ημερών από την κατάθεσή της στο Ελληνικό Δημόσιο και να καταχωρισθεί στα οικεία κτηματολογικά φύλλα του αρμόδιου Κτηματολογικού Γραφείου.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην προθεσμία για τις παραπάνω ενέργειες: Ο νόμος  προέβλεπε αρχικώς προθεσμία 5 ετών για την διόρθωση των ανακριβών πρώτων εγγραφών από την έναρξη λειτουργίας κάθε κτηματολογικού γραφείου, προθεσμία η οποία με διαδοχικούς νόμους παρατάθηκε και με βάση την τελευταία νομοθετική ρύθμιση, αυτή η προθεσμία είναι πλέον οκτώ έτη, και ξεκινά από την επομένη της δημοσίευσης στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης, της απόφασης για την έναρξη λειτουργίας Κτηματολογίου στην οικεία κτηματογραφούμενη περιοχή. 

 

Για τις περιοχές δε όπου ξεκίνησε η λειτουργία Κτηματολογικών Γραφείων προ την 2α/8/2006, η καταληκτική ημερομηνία ορίστηκε κατόπιν νέας παράτασης ως η 31η/12/2022. Η προθεσμία αυτή αφορά έναν μεγάλο αριθμό δημοτικών περιοχών αποτελούμενος από 296 ΟΤΑ σε όλη τη χώρα που είχαν κτηματογραφηθεί πριν από την έναρξη ισχύος του Ν. 3481/2006 ( ΦΕΚ Α΄162/2-8-2006), μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και Δήμοι που βρίσκονται στα μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας ( Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Αγ. Δημητρίου, Βύρωνα, Ζωγράφου, Κορυδαλλού, Μελισσίων, Ν. Ψυχικού κ.ά.), της Θεσσαλονίκης (Θέρμη, Καλαμαριά, Πανόραμα, Πυλαία κ.ά) ή πόλεις της επαρχίας (Άρτα, Καβάλα, Καστοριά, Κέρκυρα, Κομοτηνή, Πάτρα, Ρέθυμνο, Σέρρες, Χανιά κ.ά).

 

Λόγω του κινδύνου να χάσουν το δικαίωμα για άσκηση αίτησης διόρθωσης χιλιάδες ιδιοκτήτες που δεν γνωρίζουν την σχετική υποχρέωση, αναμένεται να δοθεί νέα και πιθανόν τελευταία παράταση της προθεσμίας για τη διόρθωση των ανακριβών πρώτων εγγραφών για τις 31-12-2023 με σχετική νομοθετική ρύθμιση. Η παραπάνω προθεσμία θα είναι ενιαία, καθολική και θα ισχύει για όλους τους δικαιούχους εγγραπτέων δικαιωμάτων σε ακίνητα στις κτηματογραφημένες περιοχές, ανεξάρτητα εάν πρόκειται για δικαιούχους που είναι κάτοικοι εσωτερικού, το Ελληνικό Δημόσιο ή δικαιούχους που είναι κάτοικοι εξωτερικού.

Συνεπώς, είναι πολύ σημαντικό να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες ενέργειες για τη διόρθωση αυτών των ανακριβών πρώτων εγγραφών, διότι η παράλειψη αυτής εντός της ανωτέρω προθεσμίας θα οδηγήσει σε οριστικοποίηση των πρώτων εγγραφών επί του ακινήτου, με αποτέλεσμα το ακίνητο να περιέλθει πλέον οριστικά στο Ελληνικό Δημόσιο, με τον αληθή δικαιούχο να έχει πλέον μόνο ενοχικό δικαίωμα αποζημίωσης από τον αναγραφόμενο ως δικαιούχο.

Το γραφείο μας έχει χειριστεί με επιτυχία πληθώρα τέτοιων υποθέσεων και μπορεί να αναλάβει με αποτελεσματικότητα, ταχύτητα και αξιοπιστία τη νομική εκπροσώπηση δικαιούχου με ανακριβή κτηματολογική εγγραφή.

Ετικέτες , ,